Hiroshi Sambuichi Designs Extension of Copenhagen’s Cisterns

Hiroshi Sambuichi, The Cisterns in Copenhagen have revealed plans for a fourth chamber that will expand the exhibition space and offer an immersive artistic experience. This will further establish the venue as a cultural attraction. With a new room with a transparent roof and light filtering through it, the design continues the series of spaces in the former water reservoir. It is located on the Frederiksberg castle grounds. The stark contrast between the proposed and existing Cisterns highlights an exceptional spatial experience where natural elements are essential.

Sambuichi’s project combines the natural environment and the history of the area to create an ensemble of science, art and architecture. The park’s original water basin will be recreated, enriching public space and providing opportunities for new activities such as paddleboarding or ice-skating. A fourth space, as documented in historical drawings, would be excavated below the basin. It would be enclosed by a transparent ceiling that allows light to pass through the water and reach the underground venue. The wooden footbridges will allow visitors to move between two water surfaces. They can then observe the optical phenomena and enjoy an immersive experience.

© Sambuichi Architecs

Sambuichi’s architecture has been a unique find in Scandinavia. His architecture is both highly discreet and innovative in its approach to the historic and geological, as well as sustainable. We are going to present an architecture, and an operation with the fourth chamber […], which reestablishes nature’s partnership – and will be a landmark in the green transition.” Astrid La Cour, director, The Frederiksberg Museums

The Cisterns, an underground gallery space under the Sondermarken park near Copenhagen, was once a water reservoir. It has since evolved into an international contemporary art venue offering a unique spatial experience. The Japanese architect Water was created in 2017. It opened up a small portion of the reservoir’s ceiling to allow light to enter the space. Light bounces off mirrors to create an atmosphere of water and sunlight intertwining.

© Sambuichi Architecs